FRÅGOR OCH SVAR

Vi slipar knivar. När, var, hur och på vilket sätt? Se snabba frågor och snabba svar här nedan. 

Nej. Och ja! För de allra flesta är knivslipning något man vill ägna så lite tankemöda som möjligt. En slö kniv, däremot, kan irritera nästan vem som helst på nolltid. Vi, å andra sidan, älskar att slipa knivar. Vi gillar också att prata om knivslipning och att prova olika knivar. Men vi har, som sagt, full förståelse för att de flesta inte gör det, bara för att vi älskar knivslipning begär vi inte att du skall göra det också. Dina knivar mår dock bättre av regelbundet underhåll, och matlagningen likaså.

Kort sagt utgår en bra grundslipning av en kniv från eggens originalvinkel, återställer den samt gör udden riktigt vass. Är kniven väldigt sliten och taggig behöver man göra knivbladet lite smalare för att ge kniven en ny slipyta med samma vinkel, samt ge den skärpa. Därefter poleras själva udden till att bli rakbladsvass. På Slipkompaniet använder vi en vattenslip med roterande hjul, och slutligen ett läderbryne. Eftersom vi strävar efter att återställa kniven till sin ursprungsform avverkar vi minimalt med stål, vilket gör slipningen mycket materialeffektiv. Det finns lite olika sätt att utföra slipningen på. Många är rätt, såhär gör vi. 

På vår hemsida hittar du alla prisuppgifter om slipkostnad och frakt. Det du ser är totalpriset, utan tillägg eller abonnemangskrav. Vår vision är att knivslipning skall vara enkelt och tillgängligt för många. Vi har därför minimerat antalet betal- och fraktlösningar för att hålla omkostnaderna nere för både dig och oss.

Du klickar på den tjänst du vill beställa, och betalar i kassan. När vi får din order och betalning sänder vi dig ett förfrankerat kuvert innehållande knivemballage. Där lägger du dina knivar, och skickar dem till oss inom 30 dagar. Vi slipar dina knivar på traditionellt vis med vattenslip och polerar med läderbryne, vilket av de flesta anses vara den mest hantverksmässiga slipningen. Efter ett par dagar får du knivarna tillbaka – vassare, säkrare och gladare – och kan glad i hågen skära både gurka, abborre och primörsparris. (Eller sirapslimpa, vilket är den verkliga prövningen).

Fraktkostnaden ingår i det totala slutpriset i ett köp hos Slipkompaniet. Vi har tagit fram ett eget – enkelt men funktionellt – emballage med låg vikt som vi återanvänder för att pressa kostnad och materialförbrukning. Vi använder en stor fraktpartner som vi vet har en strikt policy för sina anställda och arbetar efter tydliga miljömål. Vi samkör våra leveranser lokalt med små miljövänliga transportalternativ. Det är så långt vi kan påverka fraktkostnaden både ekonomiskt och miljömässigt. I framtiden kanske vi kan leverera knivar med solcellsdrivna drönare – vore inte det coolt? 

Vi slipar de flesta otandade hushållsknivar som ryms i vårt emballage (maxlängd på kniv inklusive blad och handtag: 32 cm). Gräsklipparblad, svärd och sågklingor tar vi av transportskäl inte emot. Inte heller brödknivar eller andra knivar med tänder. Har du väldigt speciella knivar: ett handslaget blad med oregelbunden slipvinkel eller liknande? Ring oss för en konsultation i förväg. Det mesta går att slipa, men optimal process kan skilja sig åt. 

Du betalar i samband med orderläggning på hemsidan för de antal knivar du vill ha slipade. Ju fler du skickar, desto billigare blir det per kniv. Knacka gärna på hos en granne och dela på ett paket? Knivkompisar är bra att ha. Förskottsbetalningen gör att du på en gång vet vad slutpriset blir. Och vi slipper lägga tid på att påminna om betalning efteråt. Det är ett enkelt system med små omkostnader i form av arbetstimmar. Vi vill trots allt slipa dina knivar, inte tjata om dina pengar. 

Vi tycker själva att vi är rätt bra på det vi gör. Men skulle du tycka annorlunda vill vi gärna försöka igen. Blir du missnöjd slipar vi därför om din kniv. Bättre att två är nöjda än att två är missnöjda.

Slipkompaniet har en ansvarsförsäkring som täcker många skador och stöld. Vår fraktpartner har försäkringar som skyddar godset under transport.