Olika fargade agg i samma kartong

BRYNA KNIV VS SLIPA KNIV – DEN STORA SKILLNADEN

Att grundslipa en kniv är att återställa dess originalform. Det betyder att man slipar eggen till samma vinkel som när kniven var ny, och tar bort eventuella flisor och jack. Man kan till exempel använda sig av en flat slipsten, en slipmaskin med roterande slipstenar och vatten eller en maskin med slipband eller rullar. Slipmaskiner finns både större för professionellt bruk och små för hemmabruk. Det viktiga är att anpassa knivslipningen efter utgångsläge och slutmål för varje kniv, och att inte slipa kniven för hårt och ta bort onödigt mycket stål. Under själva slipningen är det mycket viktigt att knivstålet inte hettas upp av friktionen, vilket kan få stålet att bli mycket skört och kniven obrukbar.

Att bryna sin kniv före användning är ett sätt att skrapa bort mikroskopiskt små lösa partiklar från den yttersta eggen. Ett bryne är mindre verktyg som ryms i kökslådan, och det är enkelt att använda. Ett  bryne kan dock inte återställa knivens grundvinkel i eggen och ersätter inte knivslipning. Efter en tid måste du därför slipa om din kniv för att hålla den skarp.

Olika knivar har olika förutsättningar baserat på konstruktion, material och skick. Rätt slipmetod och val av bryne är avgörande för bästa resultat. En europeisk kniv är till exempel i regel tillverkad av ett mjukare stål och görs därför med tjockare blad. Vinkeln på dem är cirka 20-25 grader. Japanska knivar i hårdare stål har ett tunnare blad med en eggvinkel på cirka ca 10-15 grader.

SLIPA KNIV- OLIKA TEKNIKER

  • En flat slipsten kallas ibland japansten. Det är en ofta mycket vacker sten som placeras på en slät yta och fuktas. Därefter drar man eggen i jämna tag mot stenens våta ovansida för att uppnå skärpa. Japanstenen kan ha olika ”grit” (grovkornighet) på bägge sidor. På så sätt kan man först grovslipa kniven och sedan finpolera den. På en manuell flat slipsten som denna uppstår sällan någon värme av friktionen. Det är en mycket skonsam slipmetod. Å andra sidan är det en tidskrävande metod och det kan vara svårt för en oerfaren slipare att hitta rätt vinkel genom hela draget.
  • På en slipmaskin med roterande stenar kan knivsliparen ställa in eggvinkeln på ett precist gradtal med en ”jigg”. Slutresultatet blir därför exakt och man slipar inte bort onödigt mycket stål. På professionella slipmaskiner rullar stenhjulen ofta ofta genom vatten vilket kyler ned knivbladet genom hela slipningen och förhindrar värmeskador i stålet. På en sådan slipmaskin kan man skifta mellan flera stenar med olika ”grit” (grovkornighet) och avsluta med till exempel läderbryne eller diamantputs. En professionell slipmaskin kan slipa olika verktyg, som yxor, saxar, sågklingor eller stämjärn med samma trygga precision.
  • Ett slipband är det snabbaste sättet att slipa sin kniv på. Det finns både större maskiner – sådana man ofta ser hos sin lokala nyckelservice – och mindre handslipar med ”rullar”. Slipytan man använder sig av är sandpapper eller keramisk sten. Friktion och värme kan vara en utmaning med denna typen av slipning. Det är även lätt hänt att en oerfaren knivslipare tar bort mycket stål, snabbt. De mindre handslipsmaskinerna för hemmabruk orsakar i princip ingen värme av friktion, men man kan inte heller kontrollera eggvinkeln varför kniven måste slipas om från grunden efter ett antal hemmaslipningar. En rullslip för hemmabruk har bara en inställning, alla knivar slipas i samma vinkel. Det är därför viktigt att ha koll på vilken vinkel din kniv har.

BRYNA KNIV – OLIKA MATERIAL

  • Stålbryne passar för europeiska knivar, men det är för mjukt för att ha någon effekt på japanska knivar.
  • Keramikbryne kan användas på både japanska och europeiska knivar.
  • Diamantbryne återställer snabbt skärpan för både japanska och europeiska knivar.
  • Läderbryne ger den nyslipade kniven en sista finish.

För en bredare överblick inom ämnet knivslipning, kolla in vår slipa-kniv-guide >>

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *