En gaffel med en laxbit

HUR KÄNNER MAN IGEN EN VÄLSLIPAD KNIV?

En väl slipad kniv håller sig skarp lika länge som när du först fick kniven fram till första slipningen. Den är grundslipad och tillbaka på sin ”nollpunkt” – eller till och med lite skarpare. Sliplinjen på en nyskapad kniv skall vara jämn och rak när du tittar på kniven från sidan. Båda. Kontrollera att bägge sidor är likadana – såvida kniven inte är slipad endast från ena hållet det vill säga. Knivbladet skall vara rakt och ha ett jämnt tryck över hela eggen när du håller det mot skärbrädan. Udden skall i sin tur vara absolut lodrät från knivryggen och nedåt. Lutar udden åt ena hållet har inte slipningen avslutats korrekt, och en överskjutande del av knivstålets kärna hänger kvar. Knivbladet skall ha samma jämna färgton som innan slipning – är kniven missfärgad i stålet kan det vara ett tecken på att kniven blivit för varm under slipningen. Då har stålet genomgått kemiska förändringar vilket i sin tur kan förändra hårdheten och töjbarheten i knivbladet. Självklart skall din kniv också vara sylvass efter slipning.

Du skall utan problem kunna skära igenom en flygande tomat, en bussbiljett till Sölvesborg, sirapslimpa eller vad du nu har för mått på prestation. Men det är viktigt att skilja på en vass kniv och en välslipad kniv. En korrekt slipad kniv har fått gradtalet justerat på knivens skäryta. En vass kniv kan du enkelt uppnå med ett knivbryne eller baksida på en keramikmugg. Det senare förutsätter dock att det första är väl genomfört. Annars tappar kniven sin skärpa ganska omgående.

En perfekt skuren lök. Visste du att en vass kniv orsakar mindre tårar? Av lök alltså, för den gör skarpare snitt och frigör mindre enzymer i luften. Tårar av hjärtesorg och förlorade derbyn har vi tyvärr inget botemedel för.

Ett korrekt slipresultat kan man uppnå på flera olika sätt. Det är svårt att se i efterhand vilken teknik som använts. Fråga därför gärna i förväg vilken sorts slipning din knivslipare använder sig av. På en slät japansten orsakar friktionen sällan överhettning. En roterande vattenslip kyler knivbladet med vatten under hela processen. En bandslip som är den snabbaste slipmetoden bör ha ett inbyggt kylsystem för att inte kniven skall bli överhettad – speciellt om kniven har större skador eller flisor som skall slipas bort.

Du skall känna igen din kniv efter en bra genomförd slipning; tyngd och balans skall vara densamma. (Undantaget är om din kniv haft större skador eller som åtgärdats. Då är knivbladet smalare eftersom man tagit bort mer stål vid slipningen, och därmed gjort kniven lättare.) Vid en korrekt utförd professionell knivslipning tar sliparen bort minimalt med stål. Du ser därför knappt någon skillnad på kniven.. men upplevelsen är desto större. Och DET är kanske det bästa sättet att känna igen en riktigt väl genomförd knivslipning på!

För fler tips kolla in vår slipa-kniv-guide >>

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *