Riddare ser från strandkanten svärd stiga upp från sjö - illustration Excallibur

HUR HÅLLER JAG EN NYSLIPAD KNIV SKARP LÄNGRE?

Genom att ta väl hand om din nyslipade kniv så håller den sig skarp längre (utan att för den skull gå helt Edward Scissorhands). Förvaring och transport av kniven mellan användningarna är tillfällen som kan få kniven att tappa i skärpa, men även under själva användandet finns det några saker att tänka på för att hålla kniven i nyslipat skick länge. Att använda rätt kniv till rätt råvara, att skära på rätt sätt och att inte låta kniven bli liggande med vattendroppar eller rester av råvaror på bladet är andra viktiga detaljer att komma ihåg.

FÖRVARING OCH TRANSPORT AV VASSA KNIVAR

Större delen av tiden ligger din kniv oanvänd. Hur du förvarar dina knivar är därför avgörande för hur länge de håller sig skarpa. Lägg dina knivar på ett sätt så att eggen inte ligger emot andra hårda materiel: använd ett knivställ av plast eller trä, lägg dem i ett knivfodral med mjukt foder eller på en magnetlist till exempel. Har du ett stående knivställ: kom ihåg att kniven skall vila på sin rygg, inte på eggen. En magnetlist skall inte vara så stark att kniven slår mot skenan: speciellt japanska knivar kan få flisor om de smäller för hårt mot en magnet. Tycker du om att ha med dig knivar till middagar? Investera i ett dedikerat knivfodral så slipper du trassel med handdukar eller andra tillfälliga lösningar, och knivarna håller sig i toppskick på många tillställningar. De flesta knivfodralen görs i läder eller tyg och kan rullas ut för att rymma få eller många vassa knivar. Slipkompaniets transportskydd i papp för knivar är ett fullgott enklare alternativ om du säkrar dem med en liten tejpbit vid handtaget. Knivar för bygge och jakt har ofta en anpassad knivslida med fäste och säkerhetsspärr. Obs! Den kniv som många inte tänker på att skydda är däremot svampkniven: ha den inte lös i korgen eller väskan! Det försämrar skärpan på nolltid och utgör en säkerhetsrisk. Och kom ihåg det i förväg, inte när stövlarna redan är på och termosen fylld.. 

ANVÄND KNIVEN RÄTT SÅ HÅLLER DEN SIG SKARP LÄNGE

Att använda rätt kniv till rätt råvara är en grundregel som de flesta bryter emellanåt. Att sprätta kuvert med skalkniven och skära korv med brödkniven är ett säkert och effektivt sätt att försämra knivens skärpa. Kort sagt: använd en skruvmejsel när en skruvmejsel behövs, så håller sig dina nyslipade knivar vassa betydligt längre! Frysta råvaror och ben är annars det som orsakar flest skador på knivar. Kom ihåg att kniven skall skära – du skall aldrig behöva använda muskelkraft, eller vicka bladet igenom råvaran. Detta kan orsaka skador på både kniv och dig!

Gråt inte över vassa knivar

En perfekt skuren lök. Visste du att en vass kniv orsakar mindre tårar? Av lök alltså, för den gör skarpare snitt och frigör mindre enzymer i luften. Tårar av hjärtesorg och förlorade derbyn har vi tyvärr inget botemedel för.

RÄTT RENGÖRING HÅLLER DINA KNIVAR NYSLIPADE LÄNGRE

En god tumregel är att göra ren kniven direkt efter användning. Syror i råvaror – som tomat, äpple eller lök – kan fräta på knivstålet och orsaka förändringar i ytan. Tillåter du mat torka in på kniven kommer du behöva skrubba den ren sedan vilket kan repa ytan och göra kniven mer mottaglig för angrepp av syra och rost vilket försämrar skärpa och förkortar knivstålets livslängd. Torka därför av din kniv med en mjuk ren handduk emellanåt, och avsluta med en handdisk med milt diskmedel. Torka sedan kniven torr omedelbart. En kniv skall inte dropptorka i diskstället eftersom vatten kan orsaka fula rostfläckar som gör knivstålet känsligt och ger smakförändringar i maten. Varför skall du inte diska din kniv i diskmaskinen? Orsakerna är flera. Maskindiskmedlet är starkt och kan orsaka förändringar i knivstålet. Även en kniv som marknadsförs som ”rostfri” kan påverkas av kombinationen starka kemikalier, hetta och kvarliggande vattendroppar. En vass kniv kan också skada din diskmaskin på insidan och repa annat gods som den slås mot under en disk. En annan anledning – minst lika viktig – är att det är väldigt lätt att skära sig på en vass kniv i diskmaskinen. Utsätt inte dig själv eller någon annan för den risken! 

UNDERHÅLL FÖR VASSA KNIVAR

Knivar med trä- eller läderhandtag kan behöva behandlas med olja eller vax emellanåt för att inte torka och spricka. Tänk på att inte smörja dem direkt före användning, ett oljigt och halt handtag är både obehagligt och lätt att slinta på. Ta för vana att se över eventuella skruvar vid varje användning så att kniven inte glappar eller är skev, detta är både farligt och gör att knivbladet skär snett vilket snabbt förstör skärpan. Stålet i vissa knivar kommer förändras över tid även med god omsorg och skötsel. Damaskusstål exempelvis antar olika färgskiftningar beroende på syrehalten i de råvaror du skär. Vissa ser det som en eftersträvansvärd patina, men det är ändå viktigt att skydda allt knivstål mot långvariga yttre angrepp. Även knivar i ”rostfritt stål” kan påverkas av syra och diskmedel vilket försämrar knivens skärpa och prestanda. 

För en bredare överblick inom ämnet knivslipning kolla in vår slipa-kniv-guide >>

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *