En serietidningssymbol med explosiva versaler pow!

KAN JAG SLIPA KNIVEN SJÄLV?

Ja, du kan du slipa din kniv själv. Med en knivslip, lite handlag, och kunskap om kniven som skall slipas kan du underhållsslipa dina köksknivar och andra verktyg, Om du får riktigt blodad tand, har tiden och utrustningen – ja då kan du ta steget fullt ut och slipa knivar som har slut på sin egg. Du bör också veta vilket slags stål din kniv är gjord av, samt vilken vinkel eggen är grundslipad i (om ditt mål är att återställa denna). Var noga med att din kniv inte får bli för varm under slipningen – det kan pulverisera både stålet och dina slipdrömmar.

SLIPVERKTYG

Slipmaskiner finns i olika utföranden och prisklasser – från större professionella vattenslipar med roterande sliphjul i sten av olika grovkornighet (grit) till mindre analoga liknande maskiner för fjäll och skog. Ett annat alternativ är en flat japansten på vilken du slipar kniven helt manuellt genom att dra bladet mot en fuktad stenyta. Detta är en meditativ och traditionell metod som passar extra bra till knivar av hårt japanskt stål. Det finns även enklare rullslipar som snabbt och automatiskt slipar din kniv från bägge håll samtidigt. Med dessa är du dock bunden till endast en vinkel på knivens egg, så var noga med att inte slipa en europeisk kniv i en rullslip konstruerad för japanska knivar och tvärtom till exempel.  

Två händer håller i en kniv och slipar den en roterande slipsten

SÅ SLIPAR DU DIN KNIV SJÄLV

Vill du slipa för att förlänga livslängden på kniv (och fingrar)? Då skall du sträva efter att återställa knivens ursprungsvinkel med minsta möjliga materialförlust. Detta kräver förutom en slip även en jigg för rätt gradtal alternativt ett tränat och bra ögonmått samt en eller två slipstenar  med olika grit, beroende på knivens skick.
Är kniven trasig med flisor eller jack? Det kräver en slipning som tar lite mer av knivbladets material. Tänk då på att försöka slipa knivbladet helt rakt. Hela knivbladet skall ligga mot skärbrädan med samma tryck. 
Vill du ge kniven en helt annan funktion med ny vinkel? Kanske slipad endast från ena sidan? Börja med att slipa knivbladet helt rakt, och ge kniven sedan önskat gradtal på eggen, eventuellt endast från ena sidan.

Att investera i maskin, slipstenar i olika grit, brynpasta och andra tillbehör kostar en slant, så den som vill slipa själv av ekonomiska orsaker bör ha ganska många knivar i köket (och en hel del tid att lägga på slipning!) för att ekvationen skall gå runt.

Att slipa själv är därför ett komplement för de flesta. Något man gör för att det är kul, eller ibland vid direkta behov. Restauranger och professionella kockar lämnar regelbundet bort sina knivar för slipning, fastän de ses över dagligen i köket med bryne och lätt slip. Ett professionellt knivsliperi återställer kniven till ursprungsvinkeln och ser över hela bladet vilket förlänger livslängden och bättrar på stämningen i köket.

1 reaktion på ”Kan jag slipa själv?”

  1. Patrik Fröjd

    Supernöjd med slipkompaniet,tre ggr har dom slipat alla mina favoritknivar och är lika imponerad varje gång!
    Sylvassa och fina knivar i köket är ett måste helt enkelt.
    Rekommenderar starkt Slipkompaniet!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *