Riddare med svärd tittar snett upp.

MED DAMASKUSSTÅL – MOT DAMASKUS!

Damaskusstål är ett mytomspunnet ord. Damaskusknivar är med sina karaktäristiska blå norrskensliknande slöjor knivarnas Max von Sydow, så att säga. En kniv i damaskusstål sätter tonen i dialogen, driver ut onda andar, och kan, med sin återhållsamt våldsamma kraft skära det mesta i stycken. Bokstavligen.

Damaskusstål består av två sorters stål som hamras eller smälts samman. Då erhåller smeden de bästa egenskaperna av bägge stålsorter. En skicklig hantverkare kan utnyttja detta till makalösa effekter och ett resultat som är både starkt, smidigt, tunnt och hållbart. Ett sagoväsen i knivskrud.

Ibland hör man uttrycket ”Damaskusdesign”. Det är en förenklad variant av alvklingan beskriven ovan, där ett hårdare stål utgör bladets kärna och en mjukare stålsort läggs kring denna. Det hårda stålet slipas sedan fram i eggen, och tål en riktigt skarp vass slipning, medan det mjukare skiktet på bladet gör kniven mer motståndskraftig mot rost och brottskador.

Riddare med svärd tittar snett upp.
*Slipkompaniet slipar svärd endast efter överenskommelse

De blå linjerna i Damaskusstål kommer av den långsamma nedkylningsprocessen. En liten mängd syre blir kvar i stålblandningen vid tillverkningen. Tillsammans med kylvattnet och proteiner och syror från råvaror kniven skär igenom kommer ett organiskt mönster och färgtoner att växa fram på kniven. För många är detta sinnebilden av ett bedövande vackert köksredskap att drömma längtansfulla knivdrömmar om.

Under korstågen väckte dessa blå böljande stålsvärd istället skräck och fasa. De moriska härer som utmanade bland annat Rikard Lejonhjärta var överlägsna i sin stridsutrustning – de blåa svärden högg, stack och skar sina Europeiska motståndare i stycken medan de Europeiska smederna handfallna såg på. Se där – en blodfull konversationsstartare i köket!

Vill du veta mer om stål har våra knivkompisar på Clean Cut en matig sida att läsa här:

https://www.cleancut.se/knivskola

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *